Programma 2023

Zaterdag 24 juni;
17.00 uur: De klokken luiden het Sint Jansfeest in.

19.00 uur: Openingslof in de Basiliek, met uitstelling en zegen van het Allerheiligste. In deze viering zal pastoor Nico van der Peet celebreren. De Cantorij staat o.l.v. Jim Berben. De Sint Jansbasiliek blijft open tot 20.30 uur.

20.00 uur: Rijtuigen rijden de processieroute.

Zondag 25 juni;
7.00 uur: Eucharistieviering op het Sint Janskerkhof. Celebrant is kapelaan Mikel Palic

9.00 uur: Plechtige, Latijnse hoogmis in de Basiliek. Hoofdcelebrant is pastoor Nico van der Peet. Het koor staat o.l.v. Bas Groenewoud en is ook te volgen via een livestream op https://sintjanlaren.nl.

11.00 uur: SINT JANSPROCESSIE;
De processie vertrekt vanuit de Basiliek en gaat via de Brink, Sint Janstraat en de Hilversumseweg naar het Sint Janskerkhof.

12.15 uur: Eucharistieviering op het kerkhof.
Hoofdcelebrant is Mgr. Hendriks, bisschop van bisdom Haarlem-Amsterdam. 

13.15 uur: Vertrek van de sacramentsprocessie vanaf het kerkhof, deze gaat via de Langsakker, Vredelaan, Zevenenderdrift, Zevenend en de Brink naar de Sint Jansbasiliek.

14.30 uur: Afsluiting van de processie met sluitingslof in de Basiliek met het Te Deum, Tantum Ergo en na de Zegen het bekende Larense Sint Janslied. Deze viering is ook te volgen via een livestream op https://sintjanlaren.nl. De feestelijkheden worden beëindigd door Drum- & Showband MCC met een aubade voor de pastoors op het kerkplein.

De Basiliek blijft open tot 16.15 uur.

Zondag 27 augustus: Herdenking marteldood Sint Jan;
10.00 uur: Eucharistieviering in de Sint Jansbasiliek.

Thema 2023:
Dit jaar is het thema van ons patroonsfeest uit de Bergrede van Jezus Christus (Mattheus 5: 5) “Gelukkig de Zachtmoedigen”, want zij zullen het land bezitten. Tijdens het openingslof op zaterdag 24 juni zal pastoor Nico van der Peet graag ingaan op het gekozen thema.

Onkosten:
Uw steun om het feest te kunnen vieren is belangrijk. Daarom onze dank voor uw giften van de afgelopen jaren. Ook dit jaar willen wij u vragen ons financieel te ondersteunen door uw bijdrage over te maken op onze bankrekening NL17 RABO 0334 9488 00 t.n.v. Broederschap Sint Jan. De Stichting Broederschap Sint Jan is als goed doel door de belastingdienst officieel erkend. Meer over dit onderwerp en de mogelijkheden kunt u hier lezen.

Sint Janskraam:
Een vertrouwd beeld op de zaterdag  (15.00 uur – 20.30 uur) voor St. Jan en op de dag zelf (9.45 uur -16.00 uur) is de Sint Jansmarktkraam voor de kerk. Ook dit jaar kunnen daar veel producten aangeschaft worden. Uiteraard een ruime keus liturgische kaarsen, rozenkransen, wenskaarten, literatuur, geel-witte wimpels , geel-witte paraplu.

 

Emeritus pastoor J.J.M. Vriend heeft in 2020 de hand weten te leggen aan een wel heel bijzondere icoon van Sint Jan de Doper. De broederschap heeft exclusief een gelimiteerd aantal van 25 miniatuur iconen laten maken door de iconenkunstenaar Geert Hüsstege. Deze genummerde exemplaren van 10,5 cm x 12 cm zijn te zien en ook te koop en kosten slechts €85,00. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.
Door uw aankopen ondersteunt u ook de broederschap. Betalen met PIN-pas is mogelijk.

Collecte kerkhof;
De collecte is dit jaar voor het project van Pater van Wegen in Friersdale Zuid-Afrika. De pater blijft zich onverminderd inzetten voor dit project en verdient onze blijvende steun.

Bruidjes, jonkers of kwastendrager;
Feestelijk kinderprogramma Sint Jansprocessie 2023. Wat fijn dat de processie weer door mag gaan! Ben jij ook bruidje, jonker of kwastendrager in de St. Jansprocessie? Alle meisjes maar ook stoere jongens vanaf 4 jaar zijn van harte uitgenodigd om als bruidje, jonker of kwastendrager mee te lopen. Aanmelden, een jurkje lenen of vragen? Stuur een email naar bruidjes@sintjansprocessie.nl of neem contact op met Nilleke Hembrecht-van den Brink, tel: 06-41695249.

Als uw dochter zelf geen wit jurkje heeft kunt u er één lenen via Nilleke. Van haar krijgt u dan te horen waar en wanneer u deze kunt afhalen. Wij verwachten de bruidjes, jonkers en kwastendragers op Sint Jan, zondag 26 juni om 10.30 uur op het kerkplein. De bruidjes ontvangen op het kerkplein gratis een boeketje bloemen.

Voorbidders: Voor dit jaar zijn wij op zoek naar enkele mensen die tijdens de processie samen met de processiegangers willen  bidden en te zingen. Voor meer informatie kunt u terecht bij Sylvia Chimienti-Spikman via sylvia.spikman@gmail.com of 06-12397096.

Processiedeelnemers:
De deelnemers worden geadviseerd om in te stromen voorbij het kerkplein. Ons advies is om niet tegelijk massaal in te stappen, maar eventueel achter een volgende vaandelgroep in te stappen. Hierdoor ontstaat een goede verdeling van processiedeelnemers en kunt u beter gebruik maken van de voorbidders. Het processieboekje is na afloop van het openingslof (op zaterdag) en op zondag gratis te verkrijgen in de Sint Janskraam.

Een kleine vrijwillige bijdrage is zeer welkom. Deze kunt u in een van de grote groene bussen stoppen. Deze groene bussen staan bij de uitgang binnen in de Basiliek.

Onderhoud kerkhof en graven;
De vrijwilligersgroep die op de dinsdag- en woensdagochtend vóór het patroonsfeest de zorg draagt dat het kerkhof er mooi bij ligt voor de processie, is ook dit jaar dringend op zoek naar jonge (gepensioneerde) vrijwilligers. U kunt zich hiervoor aanmelden via info@sintjansprocessie.nl

Een goed Larens gebruik is het onderhoud van de graven vóór Sint-Jan. Wij verzoeken de families vriendelijk dit onderhoud vóór zaterdagmiddag 25 juni te doen en zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal mee terug naar huis te nemen.

Verkoop planten;
Op maandag 26 juni worden vanaf 7.30 uur op de Brink vóór de Sint Jansbasiliek de planten verkocht, die gebruikt zijn voor de diversen versieringen t.b.v. de processie.

Activiteiten van de Broederschap;
Meer informatie over de activiteiten van de broederschap vindt u hier.